Herstel na seksueel misbruik

Van angst naar bevrijding

Hieronder deel ik een recensie die een dame mij mailde nadat ze gedurende 11 maanden bij mij kwam voor holistische massagetherapie. Ik hoop dat mensen die zich in het verhaal herkennen hierdoor vertrouwen krijgen in het feit dat het mogelijk is het contact met jezelf en je eigen lichaam te herstellen.

Van angst naar bevrijding

Door traumatische ervaringen in het verleden, was mijn lichaamsbeleving ernstig verstoord. Als onbekenden mij aanraakten gaf dat een grote schrikreactie. Na vier jaar intensieve trauma-therapie bij een psychiater, was ik eraan toe om ook met mijn lichaamsbeleving aan de slag te gaan; hoe moeilijk ik dat ook vond.
Na lang aarzelen ben ik in gesprek gegaan met Josje, met de vraag of ze het aandurfde om mij te helpen. Het gesprek gaf me zoveel vertrouwen, dat ik de stap heb gezet.
Tijdens de behandelingen kreeg ik steeds de regie. Josje vertelde wat er allemaal mogelijk was, en ik besloot dan wat we gingen doen. Alles op mijn tempo.
Eerst begonnen we met al mijn kleding aan, waarbij Josje mijn handen aanraakte. Na verloop van een paar weken mocht ze mijn rug aanraken, over mijn kleding heen. En steeds weer vertelde Josje wat ze eventueel wilde gaan doen, en dan gaf ik wel of geen toestemming. En mijn keuze werd steeds weer gerespecteerd. Dit gaf mij nog meer vertrouwen in Josje, maar ook in mijn eigen mogelijkheden om “nee” te kunnen en mogen zeggen, iets wat mij was afgenomen in het verleden.
Doordat ik Josje steeds meer vertrouwde, durfde ik steeds vaker een kledingstuk uit te trekken. En zo ging dat steeds een stapje verder; op mijn tempo, onder mijn regie.
Ook bij een herbeleving bleef Josje rustig vertellen waar ik was en dat ik nu in een veilige omgeving was. Hierdoor groeide mijn vertrouwen verder.
Ik durfde in de loop van de maanden steeds meer van mijn pantser, waaronder mijn kleding, uit te trekken.
En nu, elf maanden later, voel ik me bevrijd.
Bevrijd van de lichamelijke gevoelens van het trauma, bevrijd van mijn pantser.
Voor mij zijn lichaam, ziel en geest nu eindelijk in balans en VRIJ!

2 gedachten over “Herstel na seksueel misbruik”

 1. Geachte mevrouw,
  Als ik het verslag lees van uw cliënt, dan heeft u waarschijnlijk onbewust door dat u deze mevrouw help via het brein van deze mevrouw. Haar hoofd is beschadigd door sexual misbruik. Via het brein(zenuwstelsel) geneest u haar hoofd.
  Mijn complimenten,
  Een wetenschapper, deskundig in het brein, inclusief het zenuwstelsel, en de biologische psychologie.
  Ik woon in Zwolle.
  Wellicht ontmoeten we elkaar.
  Dank voor uw aandacht,
  Peter Jan

 2. Mooi voorbeeld van wat kan helen d.m.v. goede therapie. Belangrijk werk gedaan Josje.

  ik ben geïnteresseerd in het werk van Peter Jan uit Zwolle. Graag zou ik zijn gegevens ontvangen.

  Met vriendelijke groet, Anna

Plaats een reactie

Volg mij ook op Facebook of LinkedIn!

en blijf op de hoogte van het laatste nieuws...