Van een massage ontspan je. Massage heeft invloed op het zenuwstelsel, en als je zenuwstelsel kalmeert, ga je ont-spannen.
Het zenuwstelsel bestaat uit het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) en de overige zenuwen (het perifere zenuwstelsel).
Het perifere zenuwstelsel kun je weer verdelen in het animale zenuwstelsel en het autonome zenuwstelsel. En op het autonome zenuwstelsel zoomen we in.
Het is in onze drukke maatschappij bijna ‘normaal’ dat het autonome zenuwstelsel uit balans is, door bijvoorbeeld een drukke baan, depressies, emotionele stress of lichamelijke stress.
Het autonome zenuwstelsel (hebben we geen directe invloed op) bestaat uit het sympathisch zenuwstelsel en het parasympathisch zenuwstelsel.
Het sympathische zenuwstelsel is je gaspedaal, de vecht-of-vlucht stand. De sympathicus zet ons in actie. Als je je gaspedaal overmatig gebruikt, dus voortdurend in actie bent, betekent dat, dat er continu adrenaline aangemaakt wordt. Je hartslag, bloeddruk en ademhaling stijgen. En dat soms weken-, maanden- of jarenlang. Kun je je voorstellen dat een chronisch actieve sympathicus jouw lichaam ongelooflijk veel energie kost? Je put jezelf uit.
De parasympathicus is je rempedaal. Als je lichaam tot rust komt overheerst de werking van het parasympathische deel. Het stimuleert de stofwisseling, het zorgt ervoor dat je ademhaling en hartslag vertragen en je spijsvertering weer beter gaat werken. Het parasympathische zenuwstelsel is ook verantwoordelijk voor herstel na bijvoorbeeld een operatie of een burn-out. Het verwijdt tevens de bloedvaten en dat maakt dat een ontspannende massage de bloeddruk verlaagt.
De kunst in deze drukke maatschappij is de balans te houden tussen de sympathicus en de parasympathicus, en dat is soms lastig.
De parasympathicus wordt geactiveerd tijdens een massage. Bij massage wordt je aangeraakt en dat zorgt ervoor dat je je meer bewust wordt van je lijf, je voelt je gezien en geliefd en nog belangrijker, je gaat meer van jezelf houden, je mag er zijn!