Grensoverschrijdende ervaringen of misbruik

Mensen die in hun leven te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag door anderen, (of seksueel misbruik) lopen vaak jarenlang rond met de gedachte dat het hun eigen schuld was, dat ze zich niet voldoende hebben verzet, dat het ’toch niet zo erg was als bij anderen’. Of een variant hierop. Men stopt het gebeuren diep weg, praat er niet (langer) over, vaak vanwege (angst voor) onbegrip, en krijgen vervolgens allerlei klachten die ze niet direct koppelen aan de gebeurtenis. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

Chronisch onzeker zijn over zichzelf
Te stoer gedrag vertonen, jezelf vaak terugtrekken, je onbegrepen voelen, wantrouwend zijn, bij voorkeur dingen alleen doen, je moeilijk binden aan anderen, jaloezie/afgunst, cynisch zijn
Een veel te zwaar lichaamsgewicht hebben (schild)
Overmatig seksueel getint gedrag vertonen
Als vrouw: je heel masculien gedragen
Problematiek rondom seksualiteit of intimiteit
Depressie
Allerlei spanningsklachten die zich fysiek uiten: migraine, triggerpoints

Het is van het grootste belang te weten en te erkennen dat het niet jouw schuld was en dat het zeker niet meeviel! Je weet zelf namelijk heel goed dat het niet meeviel. En jezelf vergelijken met verhalen die vele malen erger zijn, helpt jou niet om jouw eigen verdriet te erkennen. Laat staan van jouw klachten af te komen.
Neem jezelf serieus en neem contact met me op als je vragen hebt aangaande deze thema’s. Wellicht kan ik iets voor je betekenen. Alles wat we bespreken is veilig bij me, ik val als therapeut onder het medisch beroepsgeheim.

Voel je gezien, gehoord en gevoeld bij mij, welkom!


Plaats een reactie

Volg mij ook op Facebook of LinkedIn!

en blijf op de hoogte van het laatste nieuws...