“Ik schaam me dood”

Herken je dat? Of: ‘gebukt gaan onder schaamte’, ‘het schaamrood op je kaken hebben’, ‘door de grond willen zakken van schaamte’……

Ik heb er vandaag een presentatie over gegeven in het kader van mijn opleiding tot ‘trainer BML’. (BML staat voor Body & Mind Language, de methodiek waarop ik coach). Mijn komende examentraining ga ik dan ook houden over ‘Schaamte versus schaamteveerkracht’.

Dat  komt niet uit de lucht vallen. Ik zie mijzelf als een schaamte-expert. Een psychiater zei ooit tegen mij: “Schaamte loopt als een rode draad door jouw leven”. En dat was ook zo. Ik schaamde me voor zo’n beetje 90% van mijn afkomst en leven. Ik was nooit goed genoeg en keek altijd via de door mij ingebeelde ogen van een ander naar mijzelf.

Ik ben de wetenschappelijke literatuur ingedoken om te lezen wat er zoal over schaamte aan onderzoek is gedaan. Ik stuitte o.a. op de geweldige boeken van Brené Brown, die ik met veel passie las. Voor mij waren haar boeken echt een ontdekking! Ik benoemde vandaag een aantal feiten uit schaamteonderzoeken maar de mensen veerden pas goed op in hun stoel toen ik mijn persoonlijke ervaringen deelde. Met name dat schaamte in mijn geval betekende dat ik de beste versie van mijzelf wilde worden en zo’n beetje alles anders heb gedaan dan wat ik vroeger zag en beleefde in mijn gezin van herkomst.

In mijn geval werd schaamte dus een grote kracht om vooruit te willen komen. Waarmee voor mij bewezen is dat schaamte niet enkel 100% een negatieve emotie is maar ook een pushfactor kan vormen om je eigen talenten te gaan opsporen en daar iets mee te gaan doen. En dan kan het zeer verrassend zijn wat je van jezelf ontdekt. Ben ik nu de schaamte voorbij? Nee, zeker niet. Er zijn nog steeds dingen die heel gevoelig blijven voor me. Maar zoals ik zelf al ontdekt had en wat bevestigd werd door de boeken van Brown: Als je je kwetsbaar durft te laten zien aan anderen komt er veel kracht vrij en durven anderen ook hun kwetsbaarheid te delen. En dat is een enorme winst voor de mensheid vind ik. Niet steeds voor jezelf opkomen maar voor jezelf uit durven komen. Mocht je het fijn vinden om hierover iets aan me te willen vragen stuur me dan een mail : josjerink@gmail.com Alles wordt vertrouwelijk behandeld.

Plaats een reactie

Volg mij ook op Facebook of LinkedIn!

en blijf op de hoogte van het laatste nieuws...