Over tarieven gesproken…..

Mensen vinden de prijs van een massage of massagetherapie over het algemeen hoog. Dat heeft te maken met het gegeven dat een massage niet als strikt noodzakelijk ervaren wordt, en bijvoorbeeld de reparatie van je auto of afwasmachine wel. (ook duur, maar ja, dat moet…) En na een schoonheidsbehandeling ‘zie je resultaat’, en dat wordt ook belangrijk gevonden.
Van alle manieren waarop je goed voor jezelf kunt zorgen, lijkt het ondergaan van professionele massagetherapie één van de duurdere opties. Daar staat tegenover dat je het grootste deel vergoed krijgt als je aanvullend verzekerd bent voor alternatieve geneeskunde. Daarnaast is het tarief van een fysiotherapeut, maar aangezien dat rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gaat, ben je je daarvan niet bewust. Plus dat je bij een fysiotherapeut meestal niet 5 kwartier de volle aandacht krijgt, maar meestal na 30 minuten weer buiten staat. Ik ga niet beginnen over clichés zoals ‘je krijgt waar voor je geld’ of ‘denk eens aan hoeveel geld je eigenlijk uitgeeft aan dingen die niet goed voor je zijn’. Want dat heb je allemaal weleens gehoord.

Voor velen is het ondergaan van een goede massagetherapiebehandeling broodnodig. Het is de onderhoudsbeurt die ze nodig hebben, omdat ze een stressvol bestaan hebben, pijnklachten niet kunnen duiden, last hebben van PDS, veel piekeren of anderszins niet lekker in hun vel zitten.

Bij een zelfstandig massagetherapeut wordt er voldoende tijd voor en tussen de behandelingen ingepland, meestal 75/90 minuten voor de behandeling, om de cliënt ook de tijd te geven zich na de behandeling rustig aan te kleden, even na te praten, etc., en minstens 3 kwartier tussen 2 behandelingen in.

Vergelijk eens wat masseurs / massagetherapeuten in de buurt rekenen.  Maar vergelijk geen appels met peren. Check niet alleen op prijzen, maar ook welk soort praktijk je voor je hebt. Is het een masseur of een massagetherapeut met vele jaren opleiding, erkenning, accreditatie, vergoeding door zorgverzekeraars etc.?

Realiseer je welke kosten een massagetherapeut heeft.
Denk aan opleiding, bijscholingscursussen, lidmaatschap beroepsvereniging, lidmaatschap overkoepelende organisatie voor het contact met de zorgverzekeraars, de wet WKKGZ, bedrijfskosten zoals internet, telefoon, computer, website, visitekaartjes, folders, cadeaubonnen laten drukken, advertentiekosten, marketingkosten, voorraad, handdoeken, hoeslakens, glazen, olie, verwarming, afschrijving massagebank, massagekussens, hoeslakens, vakliteratuur, beroepsaansprakelijkheidsverzekering…. Er zijn maar weinig massagetherapeuten die meer dan die 3-4 behandelingen per dag doen, omdat ze goede kwaliteit willen bieden en er naast de massages nog andere taken zijn zoals het bijhouden van boekingen/annuleringen, telefoontjes en e-mails beantwoorden, de administratie, klantenverslagen maken, intervisie, social media bijwerken, website bijhouden, netwerken met collega’s, was doen en vouwen, bijscholing, schoonmaken praktijk.  Deze taken nemen naast de massages minimaal 8 uur per week in beslag.

Al met al, massagetherapeuten geven niet enkel behandelingen, maar runnen een onderneming. Een bedrijf met alle veel voorkomende werkzaamheden die je bij een onderneming kunt verwachten. En, massagetherapeuten zoals ik doen dit werk vanuit grote betrokkenheid, compassie en empathisch vermogen.  Vanuit eigen overwonnen pijn, juist er willen zijn voor jou. Met een (warm) Hart en (warme) Handen.

Plaats een reactie

Volg mij ook op Facebook of LinkedIn!

en blijf op de hoogte van het laatste nieuws...